Logo Tasarımı Nedir? Neden Önemlidir?

Öncelikle Bro’s Atelier olarak sizlere merhaba demek istiyoruz. Bu sitemizdeki ilk blog yazımız.

Her şeyin bir ilki vardır. Dolayısıyla bizde, her markanın göz bebeği olan LOGO hakkındaki bildiklerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Çünkü her markanın olmazsa olmazıdır LOGO. Markanın görsel kimliğinin oluşması, reklam çalışmalarının yapılması, interaktif mecralarda boy gösterebilmesi yine logoya bağlıdır. İsterseniz daha fazla uzatmadan amblem ve logotype terimlerini tanımlayalım.

Amblem

Amblem; eskiden ülkemizde “Alâmeti Farika” şeklinde tanımlanmıştır. Yakın bir zamana kadar da “Marka” olarak adlandırılmıştır. Fransızcada “Embleme” olarak kullanılan bu sözcük, Türkçemize amblem olarak geçmiştir. Amblem, dilimizde “simge” olarakta kullanılır.

Pekiştirmek adına amblemlere birkaç örnek verelim. Mesela Shell’in deniz kabuğu simgesi. Yazısı olmadan en yalın haliyle bu deniz kabuğu simgesi (yani amblemi) kafamızda canlandı değil mi? Aslında “amblem” dediğimiz bu terim, tam olarak budur. Yine örnek vermek gerekirse, Mc Donald’s dendiğinde yine aklımızda “M” simgesinin canlanmasıdır amblem. Örnekleri çoğaltabiliriz.

shell-logoat2x-100
mcdonald-logoat2x-100

Logotype ve amblem birlikte kullanıldığında genel yapı içerisinde birlikteliği tamamlayıcı olmalıdır. Birbirinden farklı iki ayrı markayı nitelememelidir.

Logotype

Peki logotype nedir? Amblem açıklamamızdan sonra bunu tahmin etmek pek de zor değil. En yalın haliyle, amblemin tamamlayıcısıdır diyebiliriz. Tanımlayacak olursak; logotype, harf veya kelime dizisinin resimsel öğeler de kullanılmasıyla ortaya çıkan işaretlerdir. İngilizce ve Fransızcadaki karşılığı yine logotype’dır. Türkçemizde “özgün yazı” olarakta adlandırılabilir.

Logotype ve amblem birlikte kullanıldığında genel yapı içerisinde birlikteliği tamamlayıcı olmalıdır. Birbirinden farklı iki ayrı markayı nitelememelidir.

 

 

Logo

Gelelim logoya. Amblem ve logotype’ın tanımını yaptık. Peki logo bunların neresinde?

Günümüzde bu terimler o kadar karmaşık kullanılıyor ki neyin amblem, neyin logo olduğu anlaşılmıyor. Konuyu aslında derinleştirebiliriz. Fakat yazıyı gereğinden fazla uzatmış olacağız. Derinleştirme konusunu sonraki yazılarımıza saklayalım :)

Son olarak şu tanımla bitirelim. Amblem ve logotype’ın birlikte kullanılması durumuna da LOGO adı verilir.

Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere…

BRO’S ATELIER.

Other Blog Posts